Basisvaardigheden sieraden maken
Algemene tips
Tips en vaardigheden om je te helpen bij het sieraden maken. Tekst en foto’s vallen onder het copyright. Je mag natuurlijk wel linken naar deze pagina’s. Je vindt de kralen, materialen en gereedschappen hiervoor bij Kralenkwarts.
Armande Borghardt
1. Basisvaardigheden oorbellen maken
Oorbellen maken – basistechniek
De meest geschikte techniek om leuke kralen oorhangers te maken is door te kettelen. Dat doe je met behulp van een stukje stevig zilverdraad. Deze zijn kant en klaar te koop, in twee vormen: een eindstift met een plat stukje op het eind (een nietstift genoemd) en een kettelstift met een oogje op het eind. Als gereedschap heb je een rondbektang, een kniptang en een platbektang nodig.
Daarnaast natuurlijk een aantal leuke kralen en een paar oorhaken. Er zijn ook oorbellen zonder gaatjes te koop met een schroefdraad of een clipje. Ideaal als je geen gaatjes in je oren hebt.
Oorbel ontwerp
Neem een nietstift van minstens 5 cm lengte. Rijg er de kralen op zoals je denkt dat het leuk is. Probeer er een bepaald soort balans in te maken, zoals bijvoorbeeld de grootste kraal onderop, met eventueel een kralenkapje. Wissel een beetje af in grote en kleine kralen. Doe niet teveel ideetjes of kleuren in één paar oorbellen, dan wordt het al snel te druk.
Oorbel afwerken, oogje maken
Als het ontwerp je aanstaat, dan kan je de oorbel gaan afwerken. Daarvoor maak je een oogje aan het einde van de draad, tegen de bovenste kraal aan.
Om te beginnen maak je een knik in de draad, niet helemaal 90 graden (plaatje 1).
Dan knip je het resterende stuk draad weg. Zorg ervoor dat je ongeveer zo’n 8 a 10 mm over hebt. Een te groot oog is niet zo mooi, dat staat wat slordig. Het is ook belangrijk dat beide oogjes ongeveer even groot worden. Dat is netter en bovendien komt de ene oorbel dan lager uit dan de andere.
Om het oog te maken, maak je het beginnetje van de lus aan het einde van het draad met behulp van de rondbektang (plaatje 2). Daarna schuif je de tang een stukje naar onderen, richting de kralen, en maak er een verdere buiging aan (plaatje 3). Trek dan het uiterste eindje draad tegen het begin van het oogje aan (plaatje 4).
Wat je in elk geval niet moet doen, is met de platbektang het oogje pakken en het uiteinde zo tegen het beginnetje aan drukken (plaatje 5) Dat resulteert meestal in een gek plat oogje.
Je maakt dus eerst het oogje rond en dicht, en daarna buig je hem weer open om de oorhanger aan te maken. Op deze manier krijg je een mooier oogje. Let daarbij wel op dat je het oog altijd zijwaarts opent en niet gewoon van elkaar af trekt. Daardoor wordt het metaal zwakker en kan het afknappen.
Doe het oorhaakje eraan, buig het oogje weer dicht en klaar! Met dit basisprincipe voor oorbellen kan je alle kanten op, in elke gewenste kleur en formaat. Bij Kralenkwarts vind je oorhaken in allerlei soorten: Sterling zilver, verzilverd, verguld, maar ook in koper of black plate.

Je vindt de kralen, materialen en gereedschappen hiervoor bij Kralenkwarts.
2. Oorbellen maken met wirewrap
Wat is wirewrap?
Wirewrappen (waar ik nog steeds geen goed nederlands woord voor heb gevonden) is een techniek waarbij je de stift of draad omwikkelt zodat je een steviger verbinding krijgt. Om oorbellen of hangers te maken met fijne edelsteenkralen of zoetwaterparels moet je met dun(ner) draad werken. De gaatjes in dit soort stenen zijn namelijk vrij klein zodat een normale stift er niet in past. Opboren met een naaldvijl kan soms maar is bij de meeste edelstenen niet zo makkelijk. De steen kan breken.
Het is handiger om gewoon een dunne stift te gebruiken: 24 gauge (0,50 mm) of eventueel 26 gauge (0,40 mm). Om hiermee een goede verbinding te maken, wikkel de draad om zijn as.
Het is even een handigheidje om dat netjes te doen.
Wirewrap oorbellen
Je hebt hiervoor nietstiften van minimaal 5 cm nodig, oorhaken of oorstekers en de gewenste kralen en kralenkapjes.
Rijg de kralen in de goede volgorde aan de nietstift en maak met een rondbektang een hoek in de nietstift: 3 mm boven het uiteinde van de kraal. Deze extra ruimte heb je zometeen nodig om het draad omheen te wikkelen.
Maak dan een lus aan de stift. Zodra je een beginnetje hebt, kun je de draad zo om de punt van de rondbektang wikkelen.
Pak dan het oogje plat met je rondbektang (of eventueel platbektang) en wikkel het overgebleven stuk draad om de nietstift onder het oogje. Gebruik hiervoor je vingers, daarmee kan je soepeler werken.
Je zult merken dat het handig is dat je nog een vrij lang stuk nietstift over hebt omdat dat makkelijker is voor de houvast.
Ga door met gelijkmatig ronddraaien van het draad om het stuk onder het oogje, tot je tegen de bovenste kraal aankomt.
Knip dan het resterende stuk draad af en duw evt. nog met de platbektang een uitstekend stukje draad tegen het gewikkelde draad zodat er niks uitsteekt. Hiervoor kun je ook het bovenste gaatje van de knijpkralentang gebruiken.
Maak dan de tweede hanger en let erop dat je voor die hanger ongeveer hetzelfde aantal “omwentelingen” gebruikt.
Hang de hangers aan de oorhaakjes, buig hiervoor het oogje van de oorhaak iets open (zijwaarts) en bevestig de hanger.
Let op: als het oogje van de hanger of oorsteker gesloten is, dan zul je eerst de hanger aan de open haak moeten bevestigen voor je de draad afwikkelt. Je kunt dat stuk namelijk niet meer openen.
Tip: Je kunt natuurlijk ook wirewrappen met een dikkere stift maar dan gaat het iets stugger. Het is een variant op een gewoon oogje kettelen, maar met zo’n de wrap kun je de kralen beter vast zetten op de stift. Je draait dan gewoon door tot het klem zit.
Je vindt de kralen, materialen en gereedschappen hiervoor bij Kralenkwarts.
3. Armband rijgen met staaldraad
Kralen armband rijgen met staaldraad
Kralen armbanden zijn helemaal hip en het is erg leuk om zelf een armband te rijgen, zeker omdat je die armband helemaal naar eigen smaak en kleur kunt maken. Ideaal als je iets nieuws zoekt bij een nieuw kledingstuk. Het voordeel van armband ten opzichte van een ketting of oorbellen is dat je hem zelf ook de hele dag in beeld hebt. 🙂
Het is belangrijk om je armband goed en stevig af te werken omdat je handen nu eenmaal de hele dag bezig zijn. Daardoor is er ook meer risico dat een armband ergens achter blijft haken.
Je hebt de volgende materialen nodig, zie ook de lijst hieronder:
– staaldraad (acculon)
– kalotjes of draadbeschermers
– knijpkraaltjes
– een karabijnslot met een splitring of een verlengkettinkje
– OF een kapittelslotje
Als gereedschap heb je drie tangen nodig, de benamingen spreken al voor zich: een kniptang, platbektang en rondbektang. Dit zijn de standaard tangetjes die gebruikt worden voor sieraden maken, je kunt er in dit artikel meer over lezen.
De kralen en de volgorde van de kralen kun je natuurlijk helemaal zelf bepalen.
Stap 1
Knip met de kniptang een stuk staaldraad van ongeveer 25 cm af.
Om te voorkomen dat de kralen er aan de andere kant weer afrollen, kan je een kralenstopper gebruiken. Die zet je aan de ene kant op de draad vast, zodat je aan de andere kunt kunt rijgen. Ideaal tooltje dat je elke keer weer kunt gebruiken bij het sieraden maken.
Stap 2
Rijg de kralen op de draad. Varieer rustig een paar keer met verschillende kralen en volgorde van de kralen. Op die manier zie je gelijk hoe dat uitpakt. Het is leuk om grote en kleine kralen af te wisselen. Van die kleine tussenkraaltjes geven subtiliteit aan je ontwerp.
Op het plaatje hierboven zie je geïllustreerd hoeveel verschil het maakt als je een paar kleine veranderingen maakt. Het zijn overwegend dezelfde kralen, maar net iets anders geregen.
Stap 3
De gemiddelde lengte van een armband is 19 cm. Hou er rekening mee dat de afwerking ook 2 cm in beslag neemt dus met 17 cm aan kralen zit je meestal goed.
Je kunt de armband afwerken met een kalotje of met draadbeschermers. In de desbetreffende artikelen lees je precies hoe dat in zijn werk gaat. Beide afwerkings-methodes zijn even goed, het is meer een kwestie van voorkeur.
Stap 4
Afwerking van het tweede kalotje of draadbeschermer:
Hou enige milimeters speling voor je de tweede knijpkraal vastzet. Omdat een armband een vrij korte cirkel maakt, heb je daar ook ruimte op de draad voor nodig. Zeker bij grotere kralen. Meestal is enige milimeters voldoende. In geval van twijfel, leg de armband dan in een rondje voor je de knijpkraal vast zet.
Dit voorkomt spanning op de draad en vermindert de kans op breuk of beschadiging van de kralen omdat ze tegen elkaar schuren.
Stap 5
Tot slot bevestig je een slotje aan de armband en klaar istie! Ik vind zelf een kapittelslotje het handigste voor een armband omdat je die makkelijk met één hand kunt openen en sluiten.
Je vindt de kralen, materialen en gereedschappen hiervoor bij Kralenkwarts.
4. Armband met elastisch draad
Als beginner kun je ook gelijk een mooie armband maken. Het makkelijkst is om de kralen op elastisch draad te rijgen. Daar kun je rustig mee uitproberen wat je mooi vindt. Een beetje afwisselen met grote en kleinere kralen, misschien nog wat kralenkapjes ertussen. Als je klaar bent met je ontwerp, probeer je de armband uit. De maat van een pols kan erg verschillen en het is natuurlijk niet de bedoeling dat de armband te strak is, of gelijk van je pols rolt. De maat is ook afhankelijk van de grootte van de kralen.
Als je tevreden bent, dan maak je een knoopje in het draad. Dat knoopje lijm je gelijk vast met een drupje secondenlijm. Wij verkopen hiervoor Vigor, dat kleurt doorzichtig op en het is binnen 15 seconden droog.
Elastisch draad is in meerdere diktes verkrijgbaar, dus er is altijd een passend soort draad. Het dunnere draad (0,5 mm) is geschikt voor bijvoorbeeld zoetwaterparels en fijnere edelstenen, zoals citrien, maansteen of peridot bijvoorbeeld.
Je vindt de kralen, materialen en gereedschappen hiervoor bij Kralenkwarts.
5. Kralenketting rijgen, algemene tips
Het rijgen van een ketting met kralen is niet moeilijk. De techniek spreekt voor zich: de draad moet door het gaatje. 😉
Het afhechten van de draad en de algehele afwerking van de ketting is een handigheidje. Hiervoor zijn tegenwoordig veel makkelijke materialen verkrijgbaar, kalotjes of draadbeschermers. Je kunt hierover alles lezen in de categorie “tips en algemeen”.
Lengte ketting
Hoe lang wil je je ketting maken? 45 cm is een beetje een standaard lengte voor een ketting die rond de hals valt.
Voor een jong iemand of extra slank iemand kun je beter 40 a 41 cm aanhouden. Voor iemand met een stevige nek is het beter om 50 cm te doen.
Voor de zekerheid kun je je ketting afhechten met een zogenaamd verlengkettinkje. Hiermee kan de ketting tot 5 of 7,5 cm verlengd worden. Dit kan ook handig zijn voor jezelf, als je de ketting iets hoger of lager wilt laten vallen bij een bepaalde outfit.
Neem de rijgdraad aanzienlijk ruimer dan de uiteindelijke lengte, minimaal 10 cm. Hou bij de bepaling van de gewenste lengte van je ketting ook rekening met de afhechting en het slotje. Hiervoor kun je gemiddeld 2 cm aanhouden, afhankelijk van de grootte van het slotje.
Design ketting
Voor een enkel geregen ketting is het leuk om verschillende maten kralen te gebruiken. Heb je een aantal grotere kralen, wissel ze dan af met juist hele kleine. Zeker als het vrij grove kralen zijn, maakt het je collier sjieker als je er kleine strakke kralen tussendoor doet.
Als je de kralen in een bepaald patroon rijgt, dan valt de ketting mooier als de grote of accentkralen in een oneven aantal zijn. Dan valt de middelste op het laagste punt. Natuurlijk kun je hiervan ook helemaal afwijken maar dat vraagt dan om een nadrukkelijk ander ontwerp.
Zorg dat je je kralen in ruime voorraad hebt, d.w.z. dat je genoeg kunt combineren. Het ontwerpen wordt een stuk makkelijker als je niet precies uitgetelde kralen voor 1 project hebt. Hetzelfde geldt voor de slotjes. Vaak zie je pas zodra de ketting klaar is welk slotje het mooiste erbij staat.
Tot slot, probeer vooral van alles uit. Het rijgdraad is geduldig en vaak zie je pas het effect zodra je het opgeregen hebt. Als je de ketting dan voorhoudt en in de spiegel kijkt, zie je direct of het goed uitpakt.
Je vindt de kralen, materialen en gereedschappen hiervoor bij Kralenkwarts.
6. Sieraden maken basics - draadbeschermer monteren
Draadbeschermers monteren
Een draadbeschermer is een handig onderdeeltje die – het woord zegt het al – de rijgdraad van je sieraad beschermt bij het slotje en oogje. Het is een soort hoefje met 2 gaatjes waar je de draad door geleidt.
Het werkt als volgt:
Steek de draad weer door de knijpkraal.
Knijp dan de knijpkraal dicht met een platbektang.
Op deze manier is de kans zeer klein dat de draad uit de knijpkraal schiet.
Nu heb je wel een scherp stukje draad over. Dit kun je netjes wegwerken door er een knijpkraalverberger overheen te doen. Die schuif je eroverheen en knijp hem voorzichtig dicht. Dit lijkt dan net een extra kraal.
Voila, je sieraad is afgewerkt op zorgvuldige en professionele wijze!
Je vindt de kralen, materialen en gereedschappen hiervoor bij Kralenkwarts.
7. Sieraden maken basics - kalotten bevestigen
Met behulp van knijpkralen kun je iets vastzetten op het gedraaide acculon staaldraad. Het kalotje verbergt de knijpkraal en maakt het heel makkelijk om een slotje en oogje te bevestigen.
Rijg eerst het kalotje erop met het kontje eerst. Rijg er dan een knijpkraal aan. Het kalotje moet eerst omdat die later over de knijpkraal gevouwen wordt.
Pak de knijpkraal met de platbektang en knijp hem plat.
Laat wel wat ruimte want er moet nog een stuk draad overblijven aan de andere kant om ook af te hechten.
Knip het resterende deel van de draad weg, tot 2 milimeter boven de knijpkraal. Dit stukje buig je om m.b.v. de platbektang zodat hij terug gevouwen is over de knijpkraal. Op die manier maak je een soort haakje. Dit is een stevige afhechting.
Haal het kalotje omhoog, over de knijpkraal en buig de 2 halve rondjes voorzichtig naar elkaar toe zodat de knijpkraal er in opgesloten zit.
Aan het oogje kun je nu makkelijk een slotje of splitring bevestigen.
Bij Kralenkwarts vind je kalotjes in sterling zilver, zilver plate, verguld, black plate en koper.
Je vindt de kralen, materialen en gereedschappen hiervoor bij Kralenkwarts.
8. Edelsteen hangers maken
Je hebt nodig:
- een cabochon
- een passende hanger
- lijm
Bij Kralenkwarts vind je diverse mooie hangers in zilver of goud plate, waar je een cabochon steen direct in kunt plakken.
Zoek daarvoor eerst een passende hanger bij de juiste maat steen.
Om te lijmen kun je het beste Araldite tweecomponentenlijm gebruiken. Dit maakt een zeer vaste verbinding.
Werkbeschrijving:
Je knijpt 2 gelijke delen lijm uit elk tubetje, bijvoorbeeld op een plastic zakje.
Dit ga je vervolgens mengen met een tandenstoker. Zodra het vermengd is, krijg je een melkachtige substantie. Dit is nu klaar om te verwerken.
Met diezelfde tandenstoker kun je het te lijmen deel gelijk insmeren. Pas op dat je niet teveel lijm gebruikt, want dat wordt naar de zijkanten geduwd en is dan te zien. Het droogt wel doorzichtig op, maar het staat toch niet zo mooi.
Voorzichtig de steen in de hanger plaatsen en dan een tijd laten drogen. Ik laat het altijd minstens een dag liggen, maar zit het ook moervast.
Je vindt de kralen, materialen en gereedschappen hiervoor bij Kralenkwarts.
9. Sieraden maken - techniek kettelen
Kettelen
De techniek om een stift met oogjes te maken heet “kettelen”. Je maakt als het ware een schakelketting, met kralen als versiering op de stift.
De oogjes haken in elkaar en op die manier maak je een schakelketting. Bij het maken van elke schakel rijg je eerst een kraal op (of meerdere eventueel) en maak je het volgende oogje.
Je kunt de stiften kant en klaar kopen met aan één kant al een oogje. Dit zijn kettelstiften. Je kunt ook zelf de oogjes aan beide kanten maken, dat maakt niks uit voor het proces. Het is alleen handiger als er aan de ene kant al een oogje zit.
Als gereedschap heb je een kniptang en een rondbektang nodig.
Het zijn de volgende stappen:
1. rijg een kraal op een kettelstift
2. knak de stift direct bij de kraal, in een schuine hoek
3. meet globaal 8 tot 10 mm af voor het maken van het oogje
4. knip het teveel aan draad af
5. maak het oogje; Dit is in principe dezelfde techniek als de basistechniek voor oorbellen maken.
6. maak het beginnetje van het oogje aan het einde van het draad met behulp van de rondbektang.
7. Daarna schuif je de tang een stukje naar onderen, richting de kralen, en maak er een verdere buiging aan. Trek dan het uiterste eindje draad tegen het begin van het oogje aan.
Check of het oogje recht boven de stift uitkomt. Het maakt voor de stevigheid niet uit, maar het staat mooier.
Om te kettelen heb je stiften of draad nodig van tenminste 0,6 mm dik (dus 22 of 21 gauge). Dunnere stiften zijn hiervoor niet geschikt want dan heb je het risico dat het oogje makkelijk open gaat. Met dunnere stiften moet je een zg. “wirewrap”- verbinding maken.
Je vindt de kralen, materialen en gereedschappen hiervoor bij Kralenkwarts.
10. Armband maken met Memory Wire
Armband met Memory Wire, heel geschikt voor beginners
Memory wire is een soort metaaldraad dat al in een ronde armband-vorm gedraaid is. Het is een soort spiraal die altijd weer terug in vorm schiet. Daarom heb je bij deze soort armband ook geen slotje nodig. Alleen een ruime hoeveelheid kralen!
Benodigdheden:
– een kniptang of zware kniptang
– een rondbektang
– een stuk memory wire
– veel kralen
– optioneel een bedeltje of een stift om een hangertje mee te maken.
Werkwijze
Met drie omwentelingen kun je een mooie volle armband maken, maar meer omwentelingen kan natuurlijk ook!
Om te beginnen maak je aan de ene kant van de memory wire een oogje met de rondbektang, net als bij de basis uitleg voor oorbellen maken.
Je moet waarschijnlijk wel meer kracht zetten omdat het metaal van de memory wire stugger is dan de gemiddelde nietstift. Het handigste is het oogje in één beweging rond te draaien. Het geeft niet als het oogje niet helemaal recht boven de draad uitkomt. Als je armband is volgeregen, valt dat niet meer op.
Daarna kun je naar hartelust kralen oprijgen. De kralen schuiven door tot het uiteinde.
In de voorbeeldjes hieronder zie je een paar van mijn creaties. Ik vind het altijd wel leuk verschillende vormen kralen in ton sur ton te gebruiken.
Bij de edelsteenkralen moet je er wel rekening mee houden dat niet alles kralen zullen passen op de draad. Memory wire is dikker dan het gemiddelde staaldraad. Sommige soorten edelstenen gaan prima, zoals roze kwarts, jaspis, agaat, aventurijn, fluoriet, jade, rhodoniet, onyx, sodaliet, tijgeroog, hematiet, howliet, goudsteen, obsidiaan en unakiet. Splitkralen passen altijd! Glaskralen en Swarovski passen altijd, zoetwaterparels meestal ook.
Zodra je armband vol is, op 1 cm draad na, dan maak je ook een oogje aan de andere kant. Als versiering kun je hier nog een bedeltje aan hangen, of in bijpassende kleur een hangertje maken met een kraal op een nietstift.
Je vindt de kralen, materialen en gereedschappen hiervoor bij Kralenkwarts.
11. Briolette hangertjes maken
Wat zijn brioletten?
Brioletten zijn peervormige of druppelvormige hangers, meestal van edelsteen. Dit is altijd een goede kwaliteit edelsteen, mooi helder en bijna altijd facetgeslepen.
Deze zijn uitermate geschikt voor verfijnde oorbellen of hangertjes.
In de meeste gevallen zit het gat bovenin, overdwars doorboord. Om hier een losse hanger van te maken, moet de draad gewikkeld worden, een zogenaamde wirewrap. Je wikkelt de draad dan om, vooral om de stevigheid te verhogen.
Techniek draad wirewrappen
Als eerste heb je een dunne nietstift of dun zilverdraad van ongeveer 5 cm nodig. Een verfijnde edelsteen kraal (zowel de briolet als ronde kralen) heeft meestal maar een heel klein gaatje. Soms past een 24 gauge stift (0,5 mm) maar in de meeste gevallen is een draad van 26 gauge (0,4 mm) het beste of het enige wat past. Omdat zo’n dunne stift natuurlijk niet zo stevig is, heb je de wirewrap nodig.
Knip het kopje van de stift en maak een scherpe knik van ongeveer 1 cm.
Schuif de briolet op het lange stuk van de stift en knik het draad daarnaast ook richting de bovenkant van de briolet. Doe dit heel voorzichtigjes want de punt kan makkelijk afbreken.
Neem dan een rondbektang en maak een klein knikje aan beide kanten tot de uitsteeksels gelijkwaardige pootjes zijn geworden.
Knip het kortste stukje draad af tot je ongeveer 3 mm over hebt.
Begin dan met het maken van een lus net een milimeter boven het kortste pootje. Maak eerst een half oogje en draai het dan tot een rond lusje om één kant van de rondbektang heen. Het kan zijn dat dit oogje niet perfect boven de briolet uitkomt, maar dat maakt niet uit. Dat kun je later rechttrekken.
Hou die kant van de rondbektang erin en vervolgens draai je het langste stuk dan om het middelste stuk heen. Daarbij “vang” je gelijk het korte pootje. Dit is ook het lastigste onderdeel omdat ie soms ontsnapt. Wikkel dan een paar keer rond tot je tot het punt komt waar de stukjes draad uiteen lopen.
Knip het resterende stukje draad weg. In zo’n geval is het bijzonder handig om een schuine kniptang te gebruiken.
Vaak steekt er nog een piepklein stukje draad uit wat je nog net kan voelen. Om die ook in het gareel te krijgen kun je de knijpkraaltang gebruiken. Die maakt dat net even plat.
Tip: je kunt ook een klein kraaltje (2,5 mm is meestal precies goed) over de 2 pootjes rijgen, voor je begint met oogje maken en wrappen.
Bij dit soort draadwikkelen geldt natuurlijk: oefening baart kunst. Het is iets wat je in de vingers moet krijgen. Het is dan ook het voordeligste om eerst te oefenen met zilver plate of goud plate draad of stiften.
Je vindt de kralen, materialen en gereedschappen hiervoor bij Kralenkwarts.
12. Suede veters bevestigen - basistechniek
Suede en leren veters zijn een bijzonder praktisch materiaal voor het afwerken van je sieraden. Het is licht van gewicht, draagt heel comfortabel en het is niet duur. Het is ook in heel veel kleuren verkrijgbaar, dan is er altijd wel een passende kleur.
Voor het afwerken van de veters heb je zogenaamde veterklemmetjes nodig. Het woord zegt het al: het klemt om de veter. Er zit altijd een oogje aan, en hieraan bevestig je dan het slotje en aan de andere kant de splitring of verlengketting.
Deze veterklemmen zijn in diverse materialen verkrijgbaar: sterling zilver, 14k goldfilled, verzilverd, verguld en koper.
Ik gebruik de veter meestal dubbel. Dat vind ik praktisch. Bovendien gebruik ik vaak grotere kralen in combinatie met veters en dan staat een enkele veter een beetje iel.
Benodigdheden:
– suede veter naar keuze
– veterklemmen naar keuze
– Secondenlijm of tweecomponentenlijm
– een rondbektang en een platbektang

Werkwijze:
Als eerst plak je de twee uiteindes van één stuk veter bij elkaar. Let erop dat de veter niet is gedraaid. Een drupje secondenlijm is hiervoor voldoende.
Dan plak je het samengeplakte stukje in de veterklem, eerst aan één kant. Met de tang knijp je dit even goed samen. Dan een drupje lijm op de nog open kant. Dan knijp je één kant van het veterklemmetje over de lijm, daarna de andere. Nog even samen knijpen.
Goed laten drogen en klaar!
Je vindt de kralen, materialen en gereedschappen hiervoor bij Kralenkwarts.
13. Hoe bevestig je een montagering - basistechniek
Bij het maken van sieraden heb je zeer geregeld een montageringetje nodig, voor een slotje bijvoorbeeld of voor een bedel. Het is belangrijk dat je deze oogjes op de juiste manier opent en sluit.
Zo gaat het het beste:
Je neemt 2 platbektangen, of 2 gewone of eentje met een gebogen punt. Je kunt ook je nagels gebruiken, maar die van mijn zijn daarvoor te kort. Soms is het metaal ook te stug, dan heb je tangen nodig.
Je pakt met de ene tang het ringetje vast, op zo’n manier dat de opening aan de bovenkant zit. Met de andere tang pak je dan de andere helft, en draait de ring van je af (of naar je toe). Je trekt dus niet, maar opent de ring zijwaarts. Dan hang je eraan wat je wilt, en sluit de ring door hem in tegengestelde richting te drukken tot de beide helftjes weer tegen over elkaar zijn uitgekomen
Als het nodig is, kun je dan het ringetje ook meerdere keren open en sluiten zonder dat metaalmoeheid optreedt. Het belangrijkste is dat je de ring niet uit elkaar trekt. Dan heb je gelijk geen mooie ronde vorm meer en dat krijg je bijna nooit meer netjes. Bovendien treedt er snel metaalmoeheid op.
Ik gebruik altijd graag een platbektang met een gebogen punt. Dan zitten je handen elkaar niet zo in de weg.
Je vindt de kralen, materialen en gereedschappen hiervoor bij Kralenkwarts.
Pingback: Schmuck verkaufen auf einer eigenen Schmuckparty - Steinperlenwelt-Blog
Pingback: Susanne erstes Wrap-Armand - Steinperlenwelt-Blog
Pingback: Ohrringe ohne Löcher - Steinperlenwelt-Blog
Pingback: Perlenschmuck selber basteln - Steinperlenwelt-Blog
Pingback: Ringe selber basteln - Steinperlenwelt-Blog
Pingback: Haarspange mit Zuchtperlen - Steinperlenwelt-Blog
Ik moest voor mijn broer een serie armbanden maken die niet persé maat gebonden waren. Dank zij de instructies voor memory wire, was dat de perfecte oplossing.
Hartelijk dank voor deze mogelijkheid,
vriendelijke groeten,
Jeanine