Er is veel verwarring over de kwaliteit van edelstenen, en helaas wordt dat in stand gehouden door de handel. Een echte edelsteen is nou eenmaal waardevol, dus een dankbaar onderwerp voor namaak. Er zijn dus veel soorten imitatie stenen, in de meest basic vorm een glaskraal die als edelsteen wordt verkocht. Maar stenen worden ook bewerkt en bijvoorbeeld turquoise is een geliefde edelsteen voor imitatie. Howliet en magnesiet worden vaak als turquoise verkocht.
Een synthetische steen gaat nog een stapje verder.
Imitatie en synthetische edelsteen
Wat is nou het verschil tussen imitatie en synthetische edelstenen? Een synthetische edelsteen is een sjieke soort imitatie. Een synthetische edelsteen wordt gemaakt in een laboratorium, met chemisch precies dezelfde eigenschappen als de natuurlijke steen. De synthetische edelsteen ziet er dus exact hetzelfde uit, maar dan geheel zonder foutjes. Een natuurlijke steen heeft eigenlijk altijd wel iets van insluitingen of adertjes. Dat zijn eigenlijk kleine foutjes maar dat vind ik juist charmant.
Dus als je een hoogwaardige, perfecte edelsteen hebt, die toch vrij voordelig was, dan heb je waarschijnlijk een synthetische steen te pakken. Deze stenen worden met name gebruikt voor cabochons en facetgeslepen stenen om te zetten in een ring, oorbellen of een hanger.
Let goed op de omschrijving als je kralen of stenen inkoopt. Het kan goed zijn dat er niks bij staan, maar als je ergens in de omschrijving “lab” ziet staan, dan weet je eigenlijk genoeg. Het is dus geen verkeerde steen, maar je moet je ervan bewust zijn dat het geen natuurlijk materiaal is.
Zirkonia als imitatie
Zirkonia is een synthetische variant van een diamant. Mensen hebben vaak het misplaatste idee dat zirkonia’s ook waardevol zijn maar een zirkonia is bijna niks waard (klik op de link voor meer info). Ze worden met bakkenvol geproduceerd en verwerkt tot sieraden. Dat kan in sterling zilver zijn maar ook in gewoon metalen zettingen.
Qua value for money is zirkonia trouwens prima, want je hebt veel bling voor je geld. De steen blijft op zich jarenlang mooi, maar ook hier is het belangrijk om te weten wat je in handen hebt.
Het is maar dat je het weet! 🙂