Qua bloggen is het deze maand een beetje beperkt. Dat komt omdat ik zo druk ben geweest met de vernieuwing van Steinperlenwelt. Daar waren allerlei technische verbeteringen voor nodig, en de hele look is ook vernieuwd. Dus een bult werk, maar wel heel bevredigend!
Vanavond had ik zin om eens heel wat anders te doen, en toevallig kwam ik vanmiddag deze blog tegen waar over monkey butter werd gerept! Nog nooit van gehoord maar het idee sprak me gelijk aan. Ik heb tot nu toe nog nooit iets met kokos gemaakt.
In de omschrijving staan natuurlijk allemaal amerikaanse maatgevingen (*rolt met ogen*), dus ik heb er gewoon ouderwets een slag naar geslagen.
Mijn ingrediënten:
- een blik ananas
- 4 bananen (5 volgens het recept maar het ligt er maar helemaal aan hoe groot die bananen dan zijn)
- 1 citroen (niks flesje)
- geleisuiker
- kokosraspeltjes (makkelijk en ook nog voordelig van Backfee…)
Het eerste gevecht was met het blik ananas omdat het lipje weer eens afgebroken was. Dave heeft het volgens de redneck methode met een schroevendraaier voor me opengemaakt.
Ananasjes in stukjes snijden, zo klein mogelijk want ze koken niet echt kapot. Banaan ook in stukjes.
Dat geheel heb ik wel gewogen omdat je anders helemaal geen idee hebt hoeveel geleisuiker erbij moet. Mijn hoeveelheid was 900 gram, zonder de siroop.
Je kunt ongeveer de tweederde van de normale hoeveelheid geleisuiker aanhouden. Ik had iets teveel genomen (dus mierzoet) maar in de ananas zit natuurlijk ook al veel suiker.
Het citroensap (pectine) heb je dan nodig voor het verdikken.
De hoeveelheid kokos heb ik ook uit de losse pols gedaan, maar ik denk zo’n 75 gram.
Dan de boel op het vuur. Ik heb er ook een scheut van de siroop uit het ananasblik bij gedaan.
Minimaal 4 minuten vol laten koken. Het pakte allemaal bijzonder smakelijk uit. Je proeft de kokos er duidelijk bovenuit. Ik denk dat het ook heerlijk zal zijn met verse ananas of met een mango als je die toevallig bij de hand hebt.
Het voordeel van dit recept vind ik ook dat je het altijd kunt maken, ongeacht het seizoen. Voor de meeste jams moet je toeslaan zodra dat fruit rijp is en makkelijk verkrijgbaar. Dit recept kan altijd want bananen en ananas in blik zijn altijd te koop.
Zoals je ziet, had ik er bijna 4 potjes van. Er was op het amerikaanse blog enige discussie over hoe dit bewaard moest worden. Het advies is: 4 tot 6 weken houdbaar in de koelkast. Nah, voor die tijd heb je het allang op hoor.
Die pot die niet helemaal vol zat, is natuurlijk gelijk getest…
NOM NOM NOM!!!
Daarna heb ik nog een batchje rabarber-nectarine jam gemaakt. Ik neem meestal gewoon welk fruit er in de aanbieding is. Mijn ervaring heeft geleerd dat qua fruit alles met alles gecombineerd kan worden. Tegenwoordig zet ik er wel altijd gelijk op wat het is. In het begin dacht ik nog “ach dat onthoud ik wel…” NOT!
Dus voor mijn eigen bestwil krijgen alle potten een stickertje.
(Tinka vindt het ook fascinerend allemaal…)