Ja ik weet, het is pas begin november, maar aangezien het nu ook al zo vroeg donker is, kom ik in kerststemming. Het voordeel van in Duitsland wonen is dat je zonder gene je huis voor kerst kunt versieren vanaf half november ofzo. Sinterklaas doet hier niet mee en de adventstijd is ook altijd een duidelijke viering hier. Maar ik zeg eerlijk: het gaat mij om de lichies vooral!
Twee jaar geleden heb ik de ramen aan de voorkant van ons huis heel leuk kerstig versierd, al zeg ik het zelf. Dat ga ik in deze blog uitleggen. Het is niet moeilijk, geen kralen deze keer, en het kost bijna niks!
Je hebt het volgende nodig:
– Wit papier (kopierpapier is prima), Aviertjes en 3 Adrietjes
– Een gewone schaar en borduurschaartje
– Potlood, gum, plakband
Afhankelijk van het formaat van je raam kun je een bepaald kerstthema uitwerken. Ik heb gekozen voor een uil en vogeltje in de sneeuw. Maar zoals je ziet, kun je er alle kanten mee op! Gooi er een rendier/sneeuwpop/kerstman tussendoor, kan allemaal! Ik heb de knipsels in wit papier gedaan. Dat is het makkelijkste (daar ben ik altijd voor) en het heeft gelijk een winters thema. Bovendien bestaat het risico dat het met gekleurd papier een beetje kleuterschool-achtig wordt.
Sneeuwvlokken knippen
De sneeuwvlokken maak je door het knippen van kantkleedjes. Je kent dit vast van vroeger! Vouw een vierkantje papier drie keer dubbel en knip er hoekjes en lusjes uit, zie plaatje. Bij dit knutselklusje kun je ook prima je kinderen aan het werk zetten. Maak de sneeuwvlokken vooral verschillend van formaat, groot en klein. Dat geeft leukere variatie dan wanneer ze allemaal dezelfde basismaat hebben. Hierbij is een scherp borduurschaartje heel handig want je kunt er mooiere hoekjes mee knippen.
Uil knippen
Dan komt het maken van je uil. Misschien denk je dat dat te hoog gegrepen voor je is, maar teken maar eens wat op papier. Zo’n gestileerde uil is echt bijzonder vergevingsgezind als het gaat om het ontwerp en de look. Zolang het maar een dikkige vogel is met grote ogen, een klein snaveltje en kleine oortjes, is het al snel een uil. Als je meer inspiratie nodig hebt, ga dan naar My Owlbarn, daar schreef ik al over in de vorige blog.
Voor het retro vogeltje geldt eigenlijk hetzelfde. Maar omdat deze kleiner is, kun je die ook overtrekken van een plaatje uit een tijdschrift of van een site. Daarvan zijn veel voorbeelden te vinden. De takken kun je gewoon een beetje uit de losse pols knippen. Daarbij is het juist de bedoeling dat het niet te strak is.
Tips voor het knippen
- Draai bij het knippen het papier en niet de hand met de schaar. Hou het papier vast met je andere hand en draai dat de kant op die je wilt knippen. Dan krijg je ook minder snel last van je pols.
- Als je een gat in de vorm knipt, steek dan eerst de punt van de schaar in het midden van het uit te knippen stuk en knip dan naar de rand. Als je de punt op de streep erdoor drukt, krijg je daar altijd een groter gat of een lelijke rand.
- Maak van het knippen van de sneeuwvlokken vooral een meerdagen-project, want door langdurig door dik gelaagd papier te knippen, heb je zo een blaar op je duim.
Dit was fase 1 van het plakken:
Ik had meerdere ramen te vullen en nog wat aan kerstverlichting die ik mooi kon gebruiken. Maar ook als je alleen sneeuwvlokken hebt gemaakt, wordt het heel leuk!
Zodra je genoeg geknipt hebt, ga je het raam indelen en beplakken. Dit is een relaxt klusje want met de plakbandjes op het glas kun je schuiven en uitproberen tot het naar je zin is.
Het is eigenlijk zo een winters thema en niet zozeer een thema voor kerst. Oftewel, kan prima in november!
Veel plezier!