Dave en ik hebben een behoorlijk grote tuin, en daar zat een piepklein vijvertje in, nog van de vorige bewoners. Vorige zomer hebben we die weer in gebruik genomen, dat was heel leuk, maar hij was zo klein! En we hebben best plek voor een grote vijver.
Een vijver is zo heerlijk zen. Als je erbij zit, dan is het heel makkelijk om je hoofd leeg te maken. Je koekeloert wat naar de vissen: “hee de goudvisjes bij mekaar. oh, daar is de gele koi. Allemaal wurmelen onder de watersla…”.
Twee weken geleden zijn we aan de nieuwe vijver begonnen, vooral omdat we een graafmachientje van onze overbuurman konden lenen. Stiekem nog wel leuk werk ook, vond Dave…
Het is een mooie plek voor een vijver, niet al teveel zon en goed te zien vanaf het huis. Er zal in de herfst wel blad in vallen, maar ja, dat is overal in onze tuin.
Na het basisgat moeten er een soort randen in gemaakt worden, waar je de vijverfolie in kunt vastleggen. Die heeft Dave erin gebeiteld met een bijltje. Het is een flinke kuil geworden.
Er passen makkelijk 3 hondjes in!
Daarna is de vijverfolie erin gevouwen, we hadden een soort “couponnetje” gekocht, van 6 x 9 meter… Die maat hadden we van te voren dus daar hebben we het gat gewoon op afgestemd.
Vullen met water. We hebben een pomp in de tuin, waar je het grondwater mee oppompt. Die heeft 5,5 uur aangestaan om de bak te vullen!
Daarna was het natuurlijk feest voor Tinka, die is dol op water, dus hup tennisbal erin laten vallen. De andere twee hebben hun beurt overgeslagen. Ze was er trouwens een beetje per ongeluk in gegleden, omdat ze niet bij de bal kon.
De randen van de vijver hebben we vastgelegd met grote stenen. Die konden we hier in de buurt makkelijk krijgen bij Kies van Kessel.
Ik vind het mooie blauw-witte stenen. Als het kralen zouden zijn, zou ik ze ook leuk vinden. Ik weet niet wat voor soort steen het is en wat de witte dooradering is. Als iemand dat weet, dan hou ik me aanbevolen!
Het zal waarschijnlijk uit een diepe laag gehaald zijn, want er zat een soort grijzig slijk aan vast.
Afgelopen donderdag en vrijdag hadden we dus een paar dagen vrij genomen, en dat was o.a. om de vijver af te maken. Even breakie breakie van de kralen, dat moet af en toe.
Het was een flink gesleep, 900 kilo aan stenen dus geen fitness meer nodig deze week!. De stenen moesten helemaal rondom worden gelegd, op zo’n manier dat je het vijverfolie niet meer ziet. Het mag eigenlijk ook niet aan de zon blootgesteld zijn, want op den duur beschadigt het daardoor.
Daarna het leuke werk van nieuwe plantjes poten en de visjes erin! Alle drijfplanten komen uit de kleine vijver, want die jongen zo snel aan. Die kleine vijver zat zo vol, die hadden we steeds eruit gehaald en opgespaard in een pierenbadje.
Nu is de vijver zo goed als af! Tussen de stenen zijn kleine rotsplantjes gepoot.
Er zitten bijna 20 visjes in: goudvissen, Kois, windes en Shubunkins. Op ééntje na (Fred) e zijn allemaal nog klein, onder de 10 cm, maar groeien doen ze vanzelf!
Ik ben niet zo tuinierster, maar een vijver maken is erg leuk. Je creëert iets. Er was eerst alleen een plak gras en er is nu een waterwereld. Als het goed inricht, met een goeie biotoop, dan reguleert het zichzelf ook vrij makkelijk.
De andere dieren reageren er verschillend op.
Akkie vindt Freddie (die ene grote koi dus) heel interessant, die zou hij het liefste vangen! Tinka en Maja zal het worst wezen. Zelfs Roos interesseert zich helemaal niet voor de vissen!
Heb je ook een vijver? Zo ja, heb je nog tips voor me?
Prachtig Armande en Dave! Heerlijk zo’n vijver. Die rots/keien heb ik ook gehad in mijn aquarium (en ook in mijn minivijvertje/paddenpoeltje) en ze verkochten het toen onder de naam breukstenen of basaltbrokken. Ze stapelen prettig. Als jullie belangstelling hebben, heb ik nog een oud Ada Hofman boek voor jullie (het vijverboek). Laat maar weten dan stuur ik het op. En verdere tips; nou heul veel zuurstofplanten maar ik geloof dat Dave dat al weet.
Ik had geen pomp en ook geen vissen maar veel padden/kikkers/salamanders (die kwamen vanzelf) Hartstikke leuk en ben benieuwd hoe het verder wordt. Groetjes, Annette
Dank dank! Wij hebben onze wijsheden vnl. van het internet. We zouden van het kleine vijvertje ook een soort amfibie-poeltje kunnen maken. Moeten we wel die lastige snelle blauwe winde zien te vangen… 😛
Onvoorstelbaar wat jullie van een plakje gras tot een prachtige aanwinst weten te maken. Beeldig!!!
Ik wens jullie heel veel plezier en ontspanning met/van deze aanwinst. ……..aan de rand van de vijver heerlijk tot rust komen.
Liefs, Jeanine
Er zaten al 3 bruine kikkers in de kleine vijver! Wij dachten dat het er maar eentje was, want we zagen altijd maar één tegelijkertijd. En ze lijken heeeeel erg op elkaar dus… 😀
Wauw! Wat een prachtige vijver. Ik moet toch snel weer eens langskomen!
Groeten,
Frank!
Nou je weet waar we wonen he! 😉
Hele mooie vijver hebben jullie gemaakt!
Daar zullen jullie nog veel plezier aan beleven.
Wel goed je vissen voeren hoor.
Het water is lekker warm aan het worden en de vissen worden dan lekker actief.
Daardoor gebruiken ze veel energie en hebben dus veel voeding nodig.
In een nieuwe vijver leven nog heel weinig diertjes die je vissen kunnen eten.
Minstens twee keer per dag zoveel voeren als ze in 8-10 minuten opeten is eigenlijk wel nodig.
Dan krijgen ze genoeg voeding binnen en kweken ze ook een mooi vetlaagje om de aanstaande winter gezond door te komen.
En ook even goed opletten of er in de omgeving reigers leven.
Die hebben jullie vijver namelijk ook snel in de gaten…en dan heb je een probleem.
Zwemmend buffet 🙁
Je kan voor alle zekerheid alvast gaan kijken naar van de netten die men over de vijver spant in het najaar, om blad op te vangen.
Die netten beschermen je vissen dan ook tegen al te hebberige reigers 🙂
Zo, dat waren mijn tips voor jullie nieuwe vijver 😉
Ik hoop dat je er iets aan hebt.
Heel veel plezier met de vijver gewenst,
Groet,
Diana
Bedankt voor je nuttige tips! We geven nu 1 keer per dag eten, en soms extra, omdat het zo leuk is dat ze er allemaal aan komen zwemmen! 😀 Maar dan zullen we dat zeker blijven doen. Het water is nu 20 graden.
Het kan goed zijn dat er wel een keer een reiger langs komt, die is er al eens geweest bij de kleine vijver. Toen dachten we dat alle 12 visjes opgegeten waren, maar er bleken er 7 te hebben overleefd. Die kwamen te voorschijn toen we enige dagen later er 6 nieuwe vissen in deden! <@@>
Deze vijver is wel heel diep (1.20 m), met een verstopplek onderin.
En een net zullen we inderdaad wel nodig hebben voor het blad. Dan kan ie ook als reigerbescherming dienen in de winter. Ik heb begrepen dat ze dan brutaler worden, als ze hongeriger zijn.
Wat goed dat je visjes de reiger te slim af zijn geweest ! :-))
En ja, reigers komen in de winter vaker uit vijvers eten omdat de ‘wilde’ vissen dan op de bodem/in de modder kruipen voor hun winterslaap en dus minder goed te vangen zijn.
De diepte is goed om de vissen te laten overwinteren. Vriest de vijver niet tot de bodem dicht.
Reiger kan wel bij de bodem als hij daar iets lekkers ziet en een beetje zijn best doet. Veel beplanting en waterplanten beschermen de vissen wel iets.
Zou twee keer per dag voeren in augustus en september, zolang het water boven de 16 graden is. ’s Morgens en ’s avonds werkt hier bij mijn vissen het best.
Daarna afbouwen naar 1 keer per dag voeren (een dag 2 keer en twee dagen 1 keer enz), hoeveelheid voer afbouwen wanneer de watertemperatuur verder zakt.
Je ziet vanzelf wanneer ze minder enthousiast komen eten 🙂
Vanaf 10 graden nog maar weinig voeren, maar wel blijven voeren zolang je vissen komen eten.
Op die manier kunnen je vissen met een goede beschermende vetlaag de winter ingaan.
En dan heeft de poes nog meer mooie grote vissen om verlekkerd naar te kijken 🙂
Groet,
Diana
Kan een reiger op zo’n diepte komen? <@@> We hebben wel veel planten, en die op de bodem groeien ook flink.
Het is handig dat de filterbak een thermometer heeft, dan kun je makkelijk zien wat de temperatuur is.
Ja, helaas voor ons heeft een reiger een superlange nek en -snavel.
Als hij bij jullie in het ondiepe deel met de kleine steentjes gaat staan dan kan hij best diep, ook wel tot op de bodem, komen met zijn snavel.
Maar misschien heb je geluk en is de plaatselijke reiger niet zo slim…:-))
En als je goede beplanting hebt dan zal hij niet veel kunnen vangen gelukkig 🙂
In geval dat je merkt dat de vissen bang worden om boven in de vijver te gaan zwemmen dan weet je dat er een reiger op bezoek is geweest.
Dan zou het ‘blad-net’ wellicht alvast over de vijver gespannen kunnen worden om je visjes te beschermen.
Het is zeker een mooie vijver geworden!
Deze tijd volgend jaar zal de beplanting prachtig zijn uitgegroeid en dan is het een echte oase voor heel veel ‘wild’ dierenleven!
Groet,
Diana
Leuk vijverje success er mee en geode rustplek
Dank je! Nou vijverTJE, hij is 3,50 bij 5,50 meter. 😀