Ik ben zelf heel visueel ingesteld en een plaatje helpt mij altijd enorm. Dan zie ik gelijk “ooooh, zo’n ding bedoelen ze!”. Het gaat zoveel sneller dan een omschrijving.
Bij het sieraden maken worden er veel specifieke onderdelen en materiaal gebruikt die een eigen woord hebben. Het is een soort jargon waarbij de beginner vaak niet weet wat dat voor ding is. Daarom heb ik een visueel hulpmiddel gemaakt. Plaatjes met een foto van het item en het juiste woord eronder. In sommige gevallen zijn er meerdere namen mogelijk, dan heb ik die genomen die volgens mij het meest gangbaar is.
Oorbellen maken benodigdheden
Bij het oorbellen maken heb je een combinatie aan deze items nodig: oorhaakjes, of gesloten oorhaken (ook brisures of klapcreolen genoemd), of oorstekertjes, of oorclips als je geen gaatjes in je oren hebt.
Dan maak je de hangers van een stift, dat is een stukje buigzaam metaaldraad. Deze heeft of een plat eindstukje, soortgelijk als een speld, dat is een nietstift, of een gebogen oogje, en dat heet een kettelstift. Die gebruik je als je bijvoorbeeld meer dan één schakel aan je oorhanger wilt maken. Dan zit aan de ene kant al een oogje.
Om de hangers te versieren, heb je iets van het volgende nodig: kralen, kralenkapjes (een soort versiering voor de kralen), een hangertje of bedel. Een klein tussenkraaltje is ook altijd leuk, ik noem dat een spacer. Tot slot kun je ook een tussenzetsel gebruiken. Dit is een onderdeel met twee gesoldeerde oogjes.
Er zijn natuurlijk nog veel meer benodigdheden voor oorbellen maken (denk aan oorringen), maar met deze basis items kun je alle kanten op!
Klik hier voor de basisuitleg oorbellen maken.
Dat is superhandig, dank je wel! Toen ik begon met oorbellen maken vond ik alle termen inderdaad erg verwarrend, want hoe bestelde ik nou het onderdeel wat ik bedoelde wanneer ik niet wist hoe het heette? Ik heb ondertussen een hoop bijgeleerd, maar zo’n foto overzicht vind ik wel fijn!
Leuk om te horen! 🙂 Ja dat dacht ik later ook. Er komt er nog eentje, over afwerking en slotjes enzo.