Okay, het is zomer, dus het is FRUITtijd zeg maar. Maar in mijn geval kersentijd want ik kreeg 2 emmers vol kersen van Frank (lees hier zijn Bauernhof-blog). Dat moet natuurlijk vlot verwerkt worden. Ik denk dat het een dikke 10 kilo was.
Gelukkig had ik een ontpitter kunnen lenen (“betaald” in 2 kilo kersen). Daarmee gaat het ontpitten van de kersen een stuk sneller. Je vult het bakje links en dan valt er elke keer een kers in het tuitje. Met de stamper druk je de pit eruit. Die valt dan in het bakje eronder. Het gaat snel, maar met meerdere kilo’s ben je er wel even zoet mee. Het wordt ook een behoorlijke troep, want door de pit eruit te drukken komt er ook sap vrij natuurlijk. Dat vliegt tot een meter ver weg, kwam ik achter. En je wilt niet weten hoe mijn handen er nu uit zien…
Maar goed, dat moet je ervoor over hebben, voor een voorraad kersenjam. Ik was al goed voorbereid en had een grote hoeveelheid potten klaar gezet.
Er is echt niks makkelijker dan jam maken. Je zorgt voor minimaal een kilo schoongemaakt fruit, dat moet je ook even wegen. De hoeveelheid geleisuiker is namelijk afgestemd op een kilo fruit. Je hebt 2 soorten geleisuiker: 1 kilo suiker op een kilo fruit, of een pond suiker op een kilo fruit. Ik gebruik die laatste soort altijd. Het is dan ook al heel zoet. De jam met een kilo suiker blijft langer goed volgens mij, maar ach, de jam gaat hier vlot op.
Even wegen dus. Dan doe je het fruit en de suiker in de pan en laat het aan de kook komen.
Dit is de eerste batch, 2 kilo, met suiker. Ik giet er ook wat sap bij. Er komt ook al sap vrij, maar zo gaat het sneller.
Het moet echt koken en zodra het kookt, dan minimaal 4 minuten flink doorkoken. Dat kookpunt is zo’n beetje te bepalen als het blijft borrelen als je roert. Dan kookt het genoeg. Het duurt wel even voor het zover is. Ik had dus de eerste 2 kilo opgezet terwijl ik de rest van de kersen ontpitte.
Dit is de tweede batch, met 3 kilo kersen. Dat paste eigenlijk net niet in deze pan. Toen het ging koken, ging het bijna over de rand. Note to self: niet meer dan 2,5 kilo in één keer.
Zodra het klaar is, giet je het gelijk kokendheet in de schone potjes. Die zet je gelijk op zijn kop. Dan trekt het vacuum en de lucht gaat door de hete jam.
Het eindresultaat van 5 kilo kersen koken. Die achterste potten zijn heel groot, daar zit elk 500 ml in.
Ik had toen nog 2 kilo pitloze kersen over. Een deel is in de diepvries gegaan, een deel in de yoghurt, en de rest gaat in de sapcentrifuge later vandaag!
Hallo Armande,
Je bent al druk bezig geweest zie ik wel.Leuk om het resultaat van ons plukwerk te zien.
Ziet er heerlijk uit Armande en wat een duidlijke instructie, het lijkt wel een tutorial 😉
Kersen lijken trouwens op kralen, rond en met een dieprode kleur. En iedereen kent wel de bekende kersenoorbellen.
Ja goed he, kersen, kralen, allemaal rond en fijn! 😀
Er is echt niks moelluks aan hoor, jam maken. Ik wilde net nieuwe geleisuiker kopen bij Netto, maar ze waren uitverkocht! Maar goed dat ik nog ruim voorraad heb…
Pingback: Mijn favoriete bloggers van het moment! - Kralenkwarts-Blog