Vandaag weer een visueel hulpmiddel voor de afwerking van sieraden, een ketting of een armband. Daar zijn diverse handige dingetjes voor verkrijgbaar, maar die hebben ook weer hun eigen jargon. Op deze plaatjes zie je gelijk wat bedoeld wordt met welk woord en welke slotjes erbij passen.
Deze onderdelen en benodigdheden zijn in dit geval voornamelijk bedoeld voor het rijgen op staaldraad (Acculon en soortgelijk gedraaid draad). Er zijn natuurlijk meer rijgmogelijkheden, maar staaldraad is het meest gebruikt. Ik vind het zelf ook het meest praktisch, omdat het heel sterk is en gemakkelijk te verwerken.
Voor het afwerken van staaldraad heb je altijd knijpkraaltjes nodig. Die zijn kleine metalen kraaltjes die – zoals het woord al zegt – worden platgeknepen op de draad. Daarmee zit ie gelijk moervast. Als je het per ongeluk verkeerd hebt gedaan, jammer dan. Die krijg je er niet meer af.
Om een slotje aan je ketting of armband te bevestigen, moet het draad dus een lus of eindstukje krijgen. Je hebt hiervoor meerdere opties, de meest gebruikte zijn of kalotjes, of draadbeschermers. Een kalotje buig je om de knijpkraal heen, waardoor het een soort kraal lijkt. Het prikkelige uiteinde van de knijpkraal is daarmee verborgen. Klik hier voor een uitleg voor het verwerken van kalotjes.
Het alternatief hiervoor is de draadbeschermer. Dit is een soort hoefijzertje, met kleine oogjes aan het uiteinde. Hier leidt je de draad door zodat het een beschermd lusje wordt. Dan buig je de draad terug, opnieuw door de knijpkraal en die knijp je dicht. Klik hier voor een uitleg over het verwerken van draadbeschermers.
Als derde alternatief hiervoor zijn er ook bead bandits (niet afgebeeld). Dit zijn luxe eindstukjes die bijzonder geschikt zijn als je minder makkelijk kleine dingetjes hanteert.
Dan heb je ook altijd verbindingsringetjes nodig, open of gesloten. De ringetjes zijn nodig voor het bevestigen van het slotje, of een hangertje. De splitringen worden voornamelijk gebruikt bij de afsluiting, zodat je een oogje hebt om het slotje aan vast te maken.
Ook afgebeeld: veterklemmetjes, deze zijn bedoeld om een suede veter te verwerken. Een veter kun je wel knopen natuurlijk, maar soms is dat niet zo mooi passend. Daarvoor zijn deze klemmetjes, handig. Lees hier alles over het verwerken van veterklemmetjes.
Afwerking sieraden, slotjes
Dan heb je een slotje nodig voor je ketting of armband. Ook hier zijn de mogelijkheden weer zo’n beetje eindeloos. Er zijn een aantal gangbare slotjes, die je vast wel gelijk herkent aan de foto: een cartiersluiting of karabijnslotje, haakslotje of veerringslotje.
Die slotjes kun je altijd gebruiken, iedereen is er ook bekend mee. Maar soms vraagt je ontwerp om een andere soort sluiting.
Bij een armband bijvoorbeeld gebruik ik graag een kapittelslotje: een ring met een stokje. Deze kun je namelijk makkelijk bedienen met 1 hand en hij gaat niet snel los. Er zijn heel veel verschillende soorten kapittelsluitingen, van klein en fijn tot heel uitbundig en groot.
Dan is er nog de optie voor een magneetslotje. Zoals het woord zegt, zit er een magneet in beide helften. Dit is een praktisch slotje voor mensen die niet makkelijk een klein slotje kunnen gebruiken, zoals ouderen. Het nadeel ervan is dat hij eigenlijk alleen geschikt is voor lichtgewicht sieraden.
Een boxsluiting is een extra decoratieve en luxe manier van sluiting. Boxslotjes zijn bijna altijd versierd, soms met een parel of edelstenen, daarom voegen ze veel toe aan het ontwerp van je ketting. We hebben op het moment bijvoorbeeld een groot boxslot met roze kwarts, voor 3 snoeren. Als je daar een ketting mee maakt, dan heeft het extra veel uitstraling.
Voor de rest is het vooral een kwestie van smaak welke sluiting je kiest voor je armband of ketting. De meeste soorten zijn geschikt, het is maar net wat je het beste erbij vindt passen.
Pingback: Wat zijn kralenkapjes? - Kralenkwarts-Blog